‘Weer meer topvrouwen, maar het gaat nog niet snel genoeg’

04-09-2019

‘We raken op de goede weg, al gaat het nog niet snel genoeg.’ Dat zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer in reactie op de nieuwe Female Board Index. Daaruit blijkt dat het percentage vrouwelijke bestuurders bij beursgenoteerde bedrijven is gestegen van 5,7 naar 8,5 procent. Het percentage vrouwelijke commissarissen steeg van 25,1 naar 26,8 procent.

 

Streefcijfer

De Boer wijst erop dat één op de vier benoemingen van bestuurders het afgelopen jaar een vrouw was, dat is een record. ‘En bij de commissarissen naderen we bijna het streefcijfer van 30 procent.’ Volgens hem is voor bestuurdersbenoemingen vooral de subtop van bedrijven relevant, want dat is de kweekvijver voor de raad van bestuur.

 

Database

De komende jaren wil De Boer 'flink meters' maken hiermee. Onder meer via de Stichting Topvrouwen, die een database beheert met zo’n 1.500 vrouwen. Ook komt de Sociaal-Economische Raad binnenkort met een nieuw advies over de stijging van het aantal topvrouwen. Later dit jaar buigt het kabinet zich over de vraag of er een quotum moet komen.