'Voorkom onomkeerbaar proces Europese btw-hervorming'

04-10-2017

De eerste stap die de Europese Commissie heeft gezet op weg naar een ingrijpende Europese  btw-hervorming mag niet leiden tot een onomkeerbaar proces, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op het voorstel van Eurocommissaris Moscovici. Er moet eerst een compleet beeld zijn van de gevolgen voor ondernemers, en het moet duidelijk zijn dat de beoogde vereenvoudiging voor het bedrijfsleven wordt bereikt.

 

Tweetrapsbenadering

De Europese Commissie hanteert een tweetrapsbenadering voor de btw-hervorming. Eerst wordt het principe van de systeemwijziging vastgelegd,  en pas later – in 2018 – volgt de verdere uitwerking. Dan is ook duidelijk welke ict-aanpassingen nodig zijn voor de hervorming. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is dat vragen om moeilijkheden.  

 

Fraude tegengaan

Moscovici wil met de hervorming btw-fraude tegengaan en het systeem vereenvoudigen voor het bedrijfsleven. Nu geldt voor goederenleveringen aan ondernemers in andere EU-landen een btw-tarief van 0 procent. Volgens Moscovici biedt dat te veel mogelijkheid tot fraude met btw. Hij wil dat ondernemers voortaan btw factureren volgens het tarief dat in het bestemmingsland geldt. De leverancier kan die 'buitenlandse' btw in eigen land afdragen, waarna het wordt overgemaakt naar het bestemmingsland.

 

27 Tarieven

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland kan deze heffing grote liquiditeitsgevolgen hebben voor ondernemers. Ook moeten zij mogelijk 27 verschillende btw-tarieven gaan factureren, wat leidt tot hogere administratieve lasten. Voor ondernemers die door de Belastingdienst zijn gecertificeerd, zal volgens het voorstel een uitzondering worden gemaakt, maar die geldt slechts tijdelijk.