VNO-NCW: Voorkom halfslachtige deal bij Brexit

16-08-2018

Het is cruciaal dat er een in de praktijk werkbare Brexit deal komt die snel zekerheid biedt aan bedrijven in Nederland en Europa. Die boodschap bracht Hans de Boer vandaag over in gesprek met Britse Minister Hunt van Buitenlandse Zaken. Een no deal scenario of een halfslachtige Brexit-overeenkomst zal diepe sporen trekken in de Nederlandse én Britse economie, zegt de Boer.

 

Complexiteit Britse Brexit voorstellen

Hunt en De Boer spraken bij VNO-NCW in Den Haag met bedrijven over de impact van Brexit. Het Nederlands bedrijfsleven is blij dat die dialoog met de Britten weer meer gaat over de economie en het belang van het voortzetten van de onderlinge handel. Maar tegelijkertijd leven er bij Nederlandse bedrijven veel vragen over de praktische consequenties, de problemen in de uitvoerbaarheid en de complexiteit van de voorstellen over de Brexit die de Britse regering in juli presenteerde.

 

Zorgen over praktische problemen

De Nederlandse bedrijven uitten hun zorgen over flinke kostentoenamen en praktische problemen nu het Verenigd Koninkrijk feitelijk kiest voor geen vrij personenverkeer, geen vrij dienstenverkeer, geen EU-landbouwbeleid, geen EU visserijbeleid, geen douane-unie en geen gemeenschappelijk handelsbeleid.

 

‘Inzicht bieden in mogelijkheden’

‘Een soepele handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland is in het belang van ons allemaal’, vindt De Boer. ‘Door de Britten inzicht te bieden in de praktische mogelijkheden, maar ook in de uitvoeringsproblemen van hun voorstellen, willen we de discussie terugbrengen naar de essentie. Dat is de vormgeving van een toekomstige handelsrelatie waarin bedrijven na de Brexit soepel kunnen blijven exporteren, importeren en investeren in het Verenigd Koninkrijk en vice versa.’

 

Bijdrage aan realiteitsbesef Britten

VNO-NCW hoopt dat de bijeenkomst bijdraagt aan het realiteitsbesef dat het Verenigd Koninkrijk moet tonen bij de Brexit-onderhandelingen. ‘De tijd is nog maar kort en het is belangrijk de voorstellen niet onnodig ingewikkeld te maken vanwege de politieke context. Uiteindelijk gaat het niet om constructies op papier, maar om een handelsrelatie met echte goederen, diensten en mensen die werkbaar moet zijn. De EU moet zich altijd constructief opstellen voor praktische goed werkbare voorstellen’, aldus Hans de Boer.

 

Bedrijven kunnen bij www.hulpbijbrexit.nl praktische informatie vinden om zich voor te bereiden op de Brexit.