'Verbieden rookruimtes moet met realistische overgangstermijn'

13-06-2018

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn voorstander van het verbieden van rookruimtes en pleiten voor een overgangstermijn van 6 a 10 jaar. Dit schrijven de ondernemingsorganisaties in een brief naar staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Blokhuis stelde eerder een overgangstermijn van 2 jaar voor. Dat is echter niet haalbaar, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland.

 

Te optimistisch

Het bedrijfsleven wil graag meewerken aan het op een reële termijn opheffen van rookruimtes, maar vindt de voorgestelde termijn te optimistisch. De implicaties zijn groter dan doet vermoeden. Op dit moment worden de rookruimtes van horecabedrijven, poppodia, coffeeshops en kantoorgebouwen nog intensief gebruikt. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking rookt. Als dat niet meer kan in rookruimtes, zullen zij hiervoor alternatieven zoeken. Het vergroten van het draagvlak is van belang, door heldere regels en een substantiële daling van het aantal rokers.

 

Optimale oplossingen

Een verbod op rookruimtes is niet zomaar in te zetten als een preventiemaatregel, zoals het verbod op roken op het schoolplein. Deze maatregel veroorzaakt een reeks aan complexe problemen, waarvoor de oplossing alleen in gezamenlijkheid tussen bedrijfsleven en overheid, in het bijzonder gemeenten, gevonden kan worden. Er is tijd nodig voor het inzichtelijk maken van de consequenties van een verbod op rookruimtes en voor het vinden en uitvoeren van optimale oplossingen.

 

Overleg nodig

Met een termijn van 6 a 10 jaar lukt het waarschijnlijk om het aantal rokers – volgens de ambitie van de staatssecretaris – substantieel te laten dalen. Ook kunnen in die tijd bevredigende, innovatieve oplossingen bedacht worden voor veiligheids- en overlastissues. Hiervoor is multidisciplinair overleg nodig. Daarnaast kunnen eerder gedane investeringen in rookruimtes terug worden verdiend, aldus de ondernemingsorganisaties.