VAR vervangen door modelovereenkomsten

01-04-2016

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) verdwijnt per 1 mei. Alle VAR-houders worden de komende weken door de Belastingdienst schriftelijk hierover geïnformeerd. Deze brief is ook relevant voor opdrachtgevers. Algemene modelovereenkomsten, die mede zijn opgesteld door VNO-NCW en MKB-Nederland, zullen de VAR vervangen.

Zekerheid met modelovereenkomsten
Voortaan bestaat de mogelijkheid om te werken met modelovereenkomsten. Die bieden opdrachtgevers, in geval van twijfel over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en zzp'er, zekerheid omtrent de loonheffing. Als opdrachtgevers en zzp'ers verwijzen naar en gebruik maken van één van de algemene modelovereenkomsten op de website van de Belastingdienst, dan hebben zij zekerheid dat de zzp'er buiten loondienst werkt.

Zonder aanpassingen te gebruiken
VNO-NCW en MKB-Nederland hebben meegewerkt aan de totstandkoming van enkele algemene modelovereenkomsten. Die zijn breed toepasbaar. Het is niet van belang om wat voor soort werk en om welke branche het gaat. Deze algemene modelovereenkomsten kunnen zonder aanpassingen direct gebruikt worden. In dat geval hoeven er zelf geen overeenkomsten voorgelegd te worden aan de Belastingdienst.

Webinars en voorlichtingsbijeenkomsten
Voor meer informatie over de wijzigingen rondom de VAR organiseert de Belastingdienst voor zzp'ers en opdrachtgevers een webinar. Aanmelden via één van de volgende links: zzp'ers, 12 april, 20-21 uur. En: opdrachtgevers, 12 april, 11-12 uur.
Ook organiseren VNO-NCW en MKB-Nederland, samen met PZO-ZZP en de Belastingdienst nog enkele voorlichtingsbijeenkomsten in april.