Vanaf 2017 miljoenen banen op het spel door Chinese dumping

03-03-2016

Met ingang van 2017 staan duizenden bedrijven en miljoenen banen op het spel als Europa nu geen maatregelen neemt. Dat stelt de Europese industriekoepel Aegis in Opinieblad Forum. Het lijkt erop dat China vanaf 2017 de status van markteconomie krijgt, waardoor het makkelijker wordt voor China om te laag geprijsde producten op de Europese markt te brengen.

Importheffingen
Dumping is weliswaar verboden maar de Europese Unie 'is ongelooflijk traag in het toepassen van importheffingen. Een snelle aanpassing op het gebied van handelswetgeving is dan ook dringend vereist’, stelt Geert van Poelvoorde, voorzitter van de Europese vereniging van staalproducenten Eurofer. Vooral bedrijven uit de staal-, aluminium-, glas- en zonnepaneelsector, die nu al onder grote druk staan, hebben reden om zich zorgen te maken.

Overcapaciteit
Ook bij de vakbeweging leven die zorgen. Volgens Jacqui van Stigt van FNV Metaal wil China de overcapaciteit die er op hun markt is niet terugdringen, waardoor onrendabele bedrijven blijven produceren. 'Het gevolg is dumping van industriële producten in Europa.'

Kort dag
Volgens Europarlementariër Marietje Schaake is de belangrijkste vraag niet of China een markteconomie is: 'Dat is niet zo, daar is iedereen het wel over eens. De vraag is hoe gaan we de binnenlandse prijs van China na 2016 wegen om dumping te bepalen. Want dumpen mag gewoon niet, ook niet als je een markteconomie bent.' Of de Europese Unie op tijd in actie komt is de vraag. 'Het is kort dag om voor 1 januari 2017 nog maatregelen aan te nemen', waarschuwt Europarlementariër Schaake in Forum.