‘Uitspraak Ondernemingskamer onderstreept belang bedenktijd bij overname’

31-05-2017

De uitspraak van de Ondernemingskamer in de AkzoNobel-zaak onderstreept het belang van een wettelijke bedenktijd voor ondernemingen in geval van een overnamebod. Dat zegt VNO-NCW in een position paper ter voorbereiding van een hoorzitting in de Tweede Kamer over de bescherming van Nederlandse bedrijven. Die hoorzitting vindt donderdag plaats.

 

Zorgvuldige afweging
De Ondernemingskamer is van oordeel dat de raden van bestuur en commissarissen van AkzoNobel over de strategie van het bedrijf gaan en dat zij niet tussentijds uitleg hoeft te geven tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering. Dit was geëist door een van de aandeelhouders. Volgens VNO-NCW moeten ondernemingen niet voortdurend juridisch onder vuur liggen als zij een zorgvuldige afweging moeten maken over een overnamebod.

 

Langetermijnbelang
Het wettelijke jaar bedenktijd dat minister Kamp van Economische Zaken heeft voorgesteld, geeft bestuur en commissarissen de mogelijkheid om alle belangen goed tegen elkaar af te wegen, met als uitgangspunt de waardeontwikkeling van het bedrijf op de lange termijn. Dat is volgens VNO-NCW in het belang van de aandeelhouders en de andere stakeholders. Tijdens dat jaar mogen aandeelhouders geen voorstellen agenderen die leiden tot ingrijpende wijzigingen in de strategie, de bedrijfsstructuur en samenstelling van de raden van bestuur en commissarissen, aldus de ondernemingsorganisatie.