'Totaal niet blij met afwijzen Expo'

09-05-2016

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer is 'totaal niet blij' met het besluit van het kabinet om geen gooi te doen naar het organiseren van de World Expo 2025 in Rotterdam. Het kabinet vreest een financiële strop, terwijl VNO-NCW en een groot aantal Nederlandse bedrijven een economische impuls van vele miljarden en tienduizenden banen verwachten van het organiseren van de Expo. 

Te klein gedacht
Volgens De Boer maakt Nederland zich 'veel te klein' door af te haken, zo zegt hij in het AD. 'We zijn de achttiende economie ter wereld en staan in allerlei internationale lijstjes in de top. Het organiseren van de Expo is goed voor ons imago en onze verdienkracht, en zorgt voor nieuw elan.' Het thema van de Expo, Delta's in Transition, zou ook goed bij Nederland passen. 

Infrastructurele projecten
Het kabinet moest Nederland dit voorjaar voordragen bij de organisatie van de Expo's, die om de vijf jaar plaatsvinden. Het Nederlandse bedrijfsleven had al zo'n 10 miljoen euro toegezegd als bijdrage voor de 30 miljoen euro die nodig was om mee te dingen naar de toewijzing van de Expo. De wereldtentoonstelling had moeten leiden tot een aantal infrastructurele projecten en miljoenen extra toeristen.