Topvrouwen zoeken Europese samenwerking

05-09-2017

Italiaanse en Nederlandse werkgevers gaan meer samenwerken bij de benoeming van topvrouwen. Dat hebben zij gisteravond, tijdens een bijeenkomst van Topvrouwen.nl, afgesproken. Dit moet de opmaat zijn naar meer Europese samenwerkingsprojecten op dit vlak. Koning Willem-Alexander nam een boek over 'gender diversity' in ontvangst.

 

Meer topvrouwen

De samenwerking met Italiaanse werkgevers volgt op de recente economische missie naar Italië, die werd geleid door Marry de Gaay Fortman, voorzitter van de stichting Topvrouwen.nl. 'Ik ga me met mijn Italiaanse collega binnen BusinessEurope bijvoorbeeld hard maken voor bredere uitrol van de topvrouwendatabase die wij in Nederland hebben ontwikkeld', stelt Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW. 'Wij stellen onze technologie daarbij ter beschikking. Heel Europa heeft immers baat bij meer vrouwelijke topbestuurders en er is meer actie nodig.'

 

Toeval handje helpen

Op de Topvrouwenbijeenkomst in het Louwman museum gisteren waren honderden topvrouwen en captains of industry afgekomen. Marry de Gaay Fortman: 'Alleen samen met al deze potentiële topvrouwen en topbestuurders kunnen we het benoemingsbeleid in Nederland echt moderniseren. Met onze database met 1.350 topvrouwen laten we zien dat er ook voldoende topvrouwen zijn. Dat kan het excuus dus nooit meer zijn. Door iedereen vanmiddag bij elkaar te brengen helpen we het toeval daarbij een handje'. Zij wees er andermaal op dat uit onderzoek blijkt dat bedrijven met een goede mix van mannen en vrouwen beter presteren.

 

Koning Willem-Alexander

Tijdens de bijeenkomst nam Koning Willem-Alexander de interviewbundel Top! Daadkrachtige mannen en vrouwen over gender diversity in ontvangst. Het boek heeft tot doel bestuurders te inspireren en tips te geven om het benoemingsbeleid verder te professionaliseren.

 

Verslag bijeenkomst Topvrouwen.nl

Om het streefcijfer van 30 procent te halen, moeten er 87 vrouwen op topposities worden benoemd. Marry de Gaay Fortman (voorzitter Topvrouwen.nl) is duidelijk in deze ForumVideo: 'Of het wordt een quotum, zoals dat in Italië vruchten afwerpt. Of het gaat -zoals we nu in Nederland doen- vrijblijvend, maar dan wel met de turbo erop.'

 

 

 

Videoverslag handelsmissie Italië (juni 2017)