'Stel binnen maand drempelwaarde in om uit stikstof impasse te komen'

16-10-2019

‘Stel binnen een maand een drempelwaarde in om uit de stikstofimpasse te komen.’ Dat schrijven Hans de Boer (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, nu snelle oplossingen uitblijven terwijl de urgentie voor ondernemers met de dag toeneemt.

 

Beleidsafwegingen

In hun brief schrijven de ondernemersvoorzitters dat Nederland op zoek moet naar een nieuwe beleidsaanpak om natuurbescherming en economische ontwikkelingen met elkaar in balans te houden. ‘Dat vergt echter nieuwe beleidsafwegingen en onderzoeken die tijd kosten. In de tussentijd kunnen we bedrijven en woningzoekende burgers niet langer in de kou laten staan.’

 

Drempelwaarde

Met een landelijke drempelwaarde van minimaal 1 mol per hectare kunnen volgens VNO-NCW en MKB-Nederland talloze projecten die geen of nauwelijks stikstof uitstoten, snel weer worden opgestart zonder dat daarvoor lange vergunningsprocedures nodig zijn. ‘Dat lenigt de nood van vele bedrijven die hun problemen met de dag groter zien worden’, aldus de organisaties. Bij de brief zitten ook diverse voorbeelden van problemen die zich nu al bij ondernemers voordoen.

 

Pas ecologische toetsing toe

Daar waar vergunningverlening nodig is – en/of totdat er een drempelwaarde is vastgesteld – moeten provincies ecologische toetsing toepassen, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Minister Schouten heeft dit ook aangedragen in haar brief van begin deze maand, maar veel provincies doen daar nog onvoldoende mee. De ondernemingsorganisaties roepen de minister op dit donderdag in haar overleg met de provincies mee te nemen en er op toe te zien.

 

Crisisberaad

Donderdag vindt in de Malietoren crisisberaad plaats met alle sectoren in de gezamenlijke achterban die door de stikstofcrisis worden getroffen. In dat overleg zal ook de PFAS-aanpak worden besproken, die bovenop de stikstofimpasse bedrijven nog verder in de problemen brengt.