'Start industrial doctorates is goed nieuws'

09-10-2017

VNO-NCW en MKB-Nederland juichen de pilot Industrial Doctorates, waar de Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maandag mee begint, van harte toe. In zo'n promotietraject werkt een promovendus bij een kennisinstelling én een bedrijf. Zo dragen industrial doctorates bij aan de overdacht en directe toepassing van wetenschappelijke kennis, om zo de impact te vergroten. Voor het MKB is bijzondere aandacht, omdat dat juist een motor kan zijn voor innovatie.

 

Industrial doctorates

Het industrial doctorates-programma staat open voor zowel talentvolle kandidaten die hun master net behaald hebben of gaan halen, maar ook voor talenten die al werkzaam zijn in het bedrijfsleven en alsnog willen promoveren. Voor elk domein is er plek, dus niet alleen voor de industrie. Het bedrijfsleven, de universiteit en NWO betalen alle drie mee aan een totaal budget van zo'n 10 miljoen euro. Tot 16 januari 2018 kunnen voorstellen ingediend worden voor een industrial doctorate.

 

Aanvulling

Industrial doctorates - promotieplekken in het bedrijfsleven - zijn een uitstekende aanvulling op het huidige promotiestelsel. In bijvoorbeeld Denemarken kunnen academici al veertig jaar terecht bij bedrijven. Universiteit en bedrijf kunnen simpelweg meer bereiken door samen te werken. Ook promovendi hebben baat bij het halen van een industrial doctorate. Het is voor hen aantrekkelijk om onderzoek te doen dat niet zomaar op de plank blijft liggen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat hun carrièremogelijkheden aanzienlijk groter zijn dan die van normale promovendi.