'Situatie met Turkije goed blijven volgen'

13-03-2017

VNO-NCW en MKB-Nederland houden de situatie die is ontstaan als gevolg van de diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland van afgelopen weekeinde, nauwgezet in de gaten. Dit met oog op de economische belangen. Dit doen ze in goed overleg met de leden en de Nederlandse overheid, aldus de ondernemingsorganisaties.

 

Politieke kwestie

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het op dit moment een politieke kwestie tussen Nederland en Turkije. ‘Maar we blijven eventuele verdere ontwikkelingen goed volgen.’

 

Update 14-3-2017

 

Voor dit moment heeft Turkije geen economische sancties aangekondigd. Wel heeft men diplomatieke stappen aangekondigd tegen Nederland. Zo mag de Nederlandse ambassadeur in Turkije niet terugkeren naar Turkije, zijn Nederlandse diplomatieke vluchten boven Turkije niet meer toegestaan en heeft men een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aangekondigd.

 

Knelpunten melden

Naast formele economische sancties valt niet uit te sluiten dat er in Turkije burgerinitiatieven worden ondernomen. Ondernemers die tegen knelpunten of andere zaken aanlopen, kunnen dat melden bij VNO-NCW en MKB-Nederland via mvisser@vnoncw-mkb.nl of rechtstreeks bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in Turkije.

 

Informatie via social media

De website van de Ambassade van Nederland in Ankara is te vinden op http://turkije.nlambassade.org/. De website van het Consulaat-Generaal is: http://istanboel.nlconsulaat.org/. Ook wordt nieuwe informatie op de facebookpagina’s van zowel de Ambassade als het Consulaat-Generaal geplaatst en kan van het Consulaat ook het Twitteraccount gevolgd worden (@NLinIstanbul)

 

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Turkije gewijzigd. Er wordt nu expliciet verwezen naar de 'diplomatieke spanningen' met Nederland. Naar Turkije reizen wordt niet afgeraden. Reizigers worden opgeroepen in heel Turkije alert te zijn en samenscholingen en drukke plaatsen te mijden. Volg @247BZ op twitter voor actuele reisadviezen.

 

Bij nieuwe ontwikkelingen volgt een update van dit bericht