‘Situatie blijft onvoorspelbaar ondanks wet Brits Lagerhuis’

06-09-2019

Het is volgens VNO-NCW en MKB-Nederland hoopgevend dat een meerderheid in het Britse Lagerhuis een no-deal Brexit wil voorkomen. Dat is immers het slechtst denkbare scenario voor burgers en bedrijven in het VK en in de EU en Nederland, verklaren de ondernemingsorganisaties. Maar de situatie blijft onzeker.

 

Dreiging no-deal niet weg

Het Britse parlement nam woensdagavond een wet aan die een no-deal Brexit moet voorkomen desnoods met uitstel van de Brexit-datum tot 31 januari. Premier Boris Johnson heeft daarop aangekondigd nieuwe verkiezingen te willen op 15 oktober. De situatie blijft dus onvoorspelbaar, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Ondernemers kunnen volgens hen maar beter van het ergste uitgaan.

 

Steun van EU voor bedrijven

De Europe Commissie riep deze week alle Europese bedrijven en burgers nog weer eens op alle noodzakelijke maatregelen te nemen voor een no-deal. Ook maakte de Commissie bekend 600 miljoen euro extra uit te trekken om bedrijven te steunen bij een no-deal.

 

Brexit-buddy sessie voor ondernemers

VNO-NCW en MKB-Nederland juichen de initiatieven van de EU toe en gaan met het kabinet overleggen hoe dit in Nederland gebruikt kan worden bij het opvangen van de grote gevolgen van een no-deal. De ondernemingsorganisaties houden op 23 september met de RVO en tal van experts een speciale Brexit-buddy sessie voor (mkb-)ondernemers met vragen.

 

Informatie over voorbereiden op Brexit: hulpbijbrexit.nl, brexitloket.nl en de site van de Europese Commissie.