R&D-bedrijven: ‘Innovatiebeleid niet steeds veranderen’

05-11-2018

R&D-bedrijven maken zich zorgen over de continuïteit van het innovatiebeleid en het aanbod van onderzoektalent in Nederland. Dat blijkt uit de R&D-barometer 2018 van VNO-NCW, een onderzoek onder 17 van de grootste R&D-bedrijven in Nederland.

 

Fiscale regels

Het innovatiebeleid van het kabinet moet niet constant worden veranderd, waarschuwen de bedrijven in de barometer. Met name ten aanzien van het topsectorenbeleid en fiscale regels is continuïteit nodig. Goede voorbeelden zijn het Duitse industriebeleid, het Franse fiscale beleid en de Belgische focus op life-sciences.

 

Nationale Wetenschapsagenda

De bedrijven krijgen meer moeite met het werven van onderzoektalent in Nederland. Zij spreken zich in dit verband uit tegen het instellen van studentenstops op de universiteiten. ‘Als je geen mensen meer kunt krijgen, moet je dat juist niet doen.’ Verder vinden zij dat de Nationale Wetenschapsagenda focus mist. Die zou meer gericht moeten worden op onder meer kunstmatige intelligentie.

 

R&D groeit

De onderzochte bedrijven verrichten wereldwijd voor 17 miljard euro aan research & development (65.000 onderzoekers). Hiervan wordt 3,2 miljard in Nederland besteed (17.000 onderzoekers). Zij nemen 72 procent van de industriële R&D in Nederland voor hun rekening. De R&D in Nederland groeit met 3 procent per jaar.