'Politiek vergat geld voor vernieuwing vmbo'

10-03-2016

Scholen die vanaf 1 augustus overgaan op het nieuwe vmbo hebben vaak niet genoeg geld voor nieuwe inventaris. Dit gaat ten koste van de aandacht voor techniek, waarschuwt Jan van Nierop, directeur van het DaCapo College, in Forum. 'Zeker in de techniek is de inventaris ontzettend kostbaar. Een extra draaibank aanschaffen bijvoorbeeld. Het is het duurste profiel.' Om die modernisering, die zeker 25 procent van alle Nederlandse middelbare schoolleerlingen aangaat, te laten slagen, is meer geld nodig.

Vernieuwing
Voor het nieuwe vmbo moeten scholen veel apparatuur aanschaffen. Bijvoorbeeld een 3d-printer, een nieuwe deegmachine, of drone. Apparaten die thuishoren in modern praktijkonderwijs. Scholen krijgen daar geen geld extra van het ministerie voor, zegt Van Nierop. 'Politici in Den Haag hebben over het algemeen erg weinig feeling met het vmbo. Als het al over het vmbo gaat, praten Kamerleden liever over de doorstroming naar de havo. Dat neem ik ze ook niet kwalijk hoor, maar dat heeft wel als gevolg dat we nu geen geld krijgen voor alles dat we aan moeten schaffen.' 

Half miljoen
Het Platform Techniek luidde al eerder de noodklok. Een werkplaats kost op zijn minst een half miljoen euro, zei voorzitter Ton de Groot al in het AD. Veel scholen zeggen daarom dat ze technische profielen niet gaan aanbieden vanwege de kosten. Voor hen is het aanlokkelijk om een duurdere, technische richting zoals Produceren, Installeren en Energie links te laten liggen. Voor veel technische bedrijven die zitten te springen om personeel is dat echt ongewenst.

Lees in Forum een reportage over het nieuwe vmbo, dat na ruim vijftien jaar eindelijk op de schop ging.