'Overheden moeten zich meer verdiepen in de markt bij aanbestedingen'

16-02-2018

VNO-NCW verwelkomt de actie-agenda Beter Aanbesteden die vanochtend wordt overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). De ondernemingsorganisatie hoopt dat de agenda gemeenten stimuleert om hun maatschappelijke kant te laten zien, zodat er een gezonde samenwerking tussen lokale overheden en bedrijven kan ontstaan.

 

Gelijkwaardige partners

De actie-agenda Beter Aanbesteden is de uitkomst van een in 2016 begonnen traject onder aanvoering van oud-VVD Kamerlid Matthijs Huizing om de aanbestedingspraktijk in gemeenten verbeteren. Volgens VNO-NCW is het nu zaak dat gemeenten ondernemers als gelijkwaardige partners gaan beschouwen. Hier horen op z’n minst paritaire (samen opgestelde) voorwaarden bij, vindt de ondernemingsorganisatie. Daar is nu in veel gevallen geen sprake van. Dit betekent dat ondernemers op dit moment te maken hebben met risico’s van vijf maal de omvang van de contractsom aldus VNO-NCW. Bijvoorbeeld architecten en ingenieurs kunnen zich hiervoor niet eens verzekeren.

 

Innovatieve mogelijkheden

VNO-NCW vindt het belangrijk dat de staatssecretaris de lijn van de actieagenda nu voortzet. Overheden moeten zich meer verdiepen in de markt, zodat er meer innovatieve mogelijkheden kunnen worden uitgevraagd. Ook zullen ondernemers zich beter moeten gaan verplaatsen in de overheid. Verder moet voorkomen worden dat een juridische kramp de aanbesteding helemaal dichttimmert met regels en voorwaarden. Dat zorgt er nu namelijk voor dat dat ondernemers zich niet meer inschrijven voor overheidsopdrachten, aldus VNO-NCW.