'Opzeggen klimaatakkoord door Trump verkeerde afslag'

01-06-2017

'Het klimaat, burgers noch bedrijven zijn geholpen met een alleingang van de Verenigde Staten op het klimaatdossier. Juist in een tijd waarin we gezamenlijk de schouders eronder zouden moeten zetten, is dit de verkeerde afslag', aldus VNO-NCW in een eerste reactie op het plan van president Trump om de VS terug te trekken uit de klimaatafspraken van Parijs.

 

Alleen in gezamenlijkheid

Volgens VNO-NCW moet Europa nu samen met bijvoorbeeld China, Canada en andere landen laten zien dat een verstandig klimaatbeleid de enige juiste weg is naar de toekomst. Dit soort wereldwijde problemen kunnen alleen in gezamenlijkheid worden opgelost. 'De concurrentiepositie en het vestigingsklimaat van het Europees bedrijfsleven moet daarbij goed worden bewaakt nu de VS deze stap zet.'

 

Groene groei en nieuwe banen

'Wij geloven dat we de doelen van Parijs kunnen halen als we het doen op een aansprekende manier met concrete projecten, slimme investeringen en draagvlak bij burgers en bedrijven. Europa en Nederland moet er alles aan gelegen zijn om het ongelijk van de Amerikaanse koers aan te tonen en te laten zien dat zo'n gezamenlijke aanpak tot groene groei en nieuwe banen kan leiden', aldus de ondernemingsorganisatie.