Oproep brede zorgcoalitie: 'Kabinet, investeer in vernieuwende zorg'

20-03-2017

Investeren in vernieuwende zorg. Dát moet een nieuw kabinet doen volgens beroeps- en patiëntenverenigingen, zorgaanbieders en zorgverleners, publieke gezondheidsdiensten en zorgverzekeraars. Vandaag presenteerden zij een gezamenlijke 'agenda voor de zorg' met zeven concrete punten. VNO-NCW en MKB-Nederland ondersteunen de visie.

 

Van binnenuit slimmer en doelmatiger

Innovatie en digitale zorg krijgen in de plannen van deze 16 organisaties, net als in de recent gelanceerde plannen van NL Next Level Zorg, een belangrijke rol. De zorg moet namelijk van binnenuit slimmer en doelmatiger worden gemaakt. 'Alleen op die manier maken we de zorg beter, slimmer en menselijk én houden we de zorgpremies beheersbaar', aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

 

Overeenkomsten NL Next Level Zorg

In de 'Agenda voor de zorg' bepleit de partijen uit de zorgcoalitie een innovatieagenda voor slimme en grootschalige inzet van technologische, sociale innovaties en innovaties op het gebied van preventie, met afspraken over standaardisering, connectiviteit en omgang met data/privacy. Ook bepleiten zij een eHealth-snelweg als basis voor digitale zorg in hun plannen. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn enthousiast over deze agenda en zien veel overeenkomsten met Next Level Zorg, de visie op gezondheidszorg volgens VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland. 

De kern daarvan is dat er heel veel mogelijkheden zijn om de zorg beter te maken. Onder meer door samen te werken en beter gebruik te maken van bestaande technologie. De ondernemingsorganisaties vinden het positief dat zorgpartijen samen verantwoordelijkheid willen nemen voor een verantwoorde en beheersbare groei. De zorguitgaven zouden moeten aansluiten bij de economische groei. Door nu te investeren in vernieuwende zorg kan dat ook.

 

Over opstellers agenda

De zorgcoalitie bestaat uit 16 partijen. Zij kwamen in 2012 samen en hebben vandaag een gezamenlijk toekomstvisie op de zorg in Nederland gepresenteerd.