Op handelsmissie in Nederland: 'President Widodo is hier aan het juiste adres'

22-04-2016

'President Widodo wil van Indonesië een 'maritieme natie' maken en is dus in Nederland aan het goede adres', zegt Hans de Boer. Samen met minister Ploumen ontvangt de VNO-NCW-voorzitter vanmiddag de Indonesische president, die met een handelsdelegatie Nederland bezoekt, in het Kurhaus.

Maritieme natie
In het Kurhaus in Scheveningen spreekt president Joko Widodo vrijdagmiddag een business forum toe. Aansluitend woont hij een door VNO-NCW georganiseerde ceo business meeting bij. 'De president wil van Indonesië een maritieme natie maken om zo de geopolitieke positie in de regio te versterken. Denk aan de duizenden eilanden, visgronden en off shore olie- en gasbronnen. Daarvoor is hij aan het juiste adres in Nederland', stelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. Ook wil Joko Widodo met deze strategie een groter deel van de bevolking laten profteren van de economische groei.

Nederland als belangrijke partner
Widodo ziet Nederland daarbij als een van belangrijkste partners in zijn plannen. Indonesië wil de komende jaren zo'n 500 miljard euro investeren in de infrastructuur van het land. Tijdens de ceo business meeting komt hij vanmiddag in contact met vijftien ceo's  van Nederlandse multinationals, afkomstig uit de maritieme sector en uit de sectoren energie, land- en tuinbouw, infrastructuur en de gezondheidszorg. Daarbij is ook minister Ploumen van buitenlandse handel aanwezig. Vrijdagochtend bracht Widodo met minister Schultz van Infrastructuur, en enkele bedrijven, een bezoek aan de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven.

Over Indonesië
Nederland is in Indonesië een van de belangrijkste buitenlandse investeerders. Met een uitvoer van 2,5 miljard euro per jaar is ons land daarmee de tweede handelspartner van Indonesië binnen de EU. Indonesië heeft de fase van ontwikkelingsland achter zich gelaten en is een opkomende markt, waar 240 miljoen consumenten wonen.