Ondernemers willen zichtbare lokale bestuurders die meedenken

15-02-2018

Gemeenten hoeven niet altijd veel geld uit te trekken om het lokale bedrijfsleven tevreden te stellen. Uit een rondgang van Opinieblad Forum blijkt dat ondernemers vooral gecharmeerd zijn van ‘zachte’ maatregelen, zoals bedrijfsbezoeken en het betrekken van ondernemers bij het gemeentelijk beleid. Het blad zette elf praktijkvoorbeelden op een rij waar (aspirant) raadsleden zich door kunnen laten inspireren.

 

Gemeenteraadsverkiezingen

Forum vroeg de regionale verenigingen van VNO-NCW om lokale initiatieven te inventariseren die er volgens ondernemers uit springen. Daar kwamen elf voorbeelden uit die - wat ondernemers betreft - inspirerend kunnen zijn voor andere gemeenten. De rondgang werd gemaakt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.

 

Zichtbaar en benaderbaar

Het is opvallend dat het ondernemers vooral gaat om aandacht, zichtbaarheid van bestuurders en wederzijds meedenken. Zo werd de Rotterdam geprezen omdat het bedrijfsleven vaak betrokken wordt bij het beleid en kreeg Amstelveen een pluim omdat de bedrijfslevenwethouders zeer zichtbaar en benaderbaar zijn. Het Gelderse Lingewaard kreeg vermelding voor de inkoop-app die lokale ondernemers een betere positie geeft om opdrachten van de gemeente te krijgen.

 

Het artikel met alle elf gemeenten en hun voorbeeldactiviteiten is hier te lezen.