Ondernemers: 'Blij met uitbreiding TOGS voor non-food detailhandel'

28-03-2020

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat ondernemers in de non-food detailhandel toch ook in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), zoals het ministerie van EZK zojuist heeft aangekondigd. 'Complimenten aan staatssecretaris Mona Keijzer en minister Wiebes dat ze na alle commotie van gisteren zo snel hebben gehandeld', zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

 

Non-food detailhandel

Gisteren maakte het kabinet de eerste regelingen bekend voor ondernemers die getroffen worden door de coronacrisis: de TOGS voor bedrijven die door overheidsbeleid de deuren hebben moeten sluiten en de TOZO voor zelfstandigen. Met name vanuit de non-food detailhandel was er direct kritiek, omdat ondernemers in die branche geen aanspraak konden maken op de tegemoetkoming van 4.000 euro (TOGS).

 

Veel onbegrip bij ondernemers

'Ook bij ons zijn sinds gisteren veel berichten binnengekomen van ondernemers die dat niet begrijpen', zegt Vonhof. 'Kleding- en schoenenwinkels hebben hun deuren dan wel niet móeten sluiten zoals de horeca, maar met het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven, blijven klanten weg. Sommige zaken hebben hun omzet daardoor tot nul zien teruglopen. Het is alleen maar fair dat ook deze ondernemers in aanmerking komen voor die tegemoetkoming. Wij zijn blij dat de bewindslieden van EZK dit zo snel hebben geregeld en dat deze ondernemers vanaf aanstaande maandag ook van de regeling gebruik kunnen maken.'

 

Verder in gesprek

VNO-NCW en MKB-Nederland constateren dat er meer sectoren zijn die nog buiten de regeling vallen, maar waar omzetten evengoed hard onderuit zijn gegaan. 'Daarover gaan we verder met het kabinet in gesprek', aldus Vonhof.