Ondernemers blij met geslaagde actiedag: 'Kabinet moet nu doorpakken'

30-10-2019

Trots op een geslaagde actie met zo’n 6.000 bezoekers en 1.000 voertuigen op het Malieveld, maar nog niet tevreden met de toezeggingen vanuit het kabinet. Dat zijn de initiatiefnemers van de actie tegen de stikstof- en PFAS-impasse en de vele branche- en ondernemersorganisaties van VNO-NCW en MKB-Nederland die de actie ondersteunden.

 

Stikstof- en PFAS-impasse

'We hebben kabinet en politiek goed duidelijk kunnen maken dat het water veel ondernemers tot aan de lippen staat als gevolg van de stikstof- en PFAS-impasse', aldus Klaas Kooiker van de stichting Grond in Verzet. 'Ik hoop dat het kwartje gevallen is en het kabinet nu daadkracht toont!'

 

Werkbare norm en snelle drempelwaarde

De ondernemers waarderen het dat de vier bewindslieden (staatssecretaris Van Veldhoven, staatssecretaris Knops, minister Wiebes en minister Schouten) naar het Malieveld zijn gekomen. Ze hadden echter gehoopt op concretere toezeggingen voor een werkbare norm voor PFAS en een snelle drempelwaarde voor stikstof.

 

Doorbraak forceren

'Het blijft onduidelijk hoe lang we daar nog op moeten wachten. Elke dag telt! Wij zien niet in waarop het wachten is. Geef ons die waarden, want dan kan morgen weer de schop in de grond. Daar is het ons om allemaal om te doen. Als er niet heel snel iets gebeurt, bezinnen we ons op andere manieren om een doorbraak te forceren. Maar we hopen dat dit niet nodig is', aldus Kooiker.

 

Duizenden mensen 

Arnold Tuytel, medeoprichter van Grond in Verzet: 'We zijn trots op wat we met elkaar op de been hebben weten te brengen. Helaas waren er nog enkele duizenden mensen onderweg naar Den Haag die het Malieveld nooit hebben kunnen bereiken door de situatie op de weg.'

 

 

 

Updates 31-10:

Video staatssecretaris Stientje van Veldhoven en Hans de Boer

 

Video minister Carola Schouten en Jacco Vonhof

 

Video met twee ondernemers uit Annen (Drenthe) en Papendrecht (Zuid-Holland)