‘Nú werk maken van mensen aan de slag helpen’

28-11-2018

Het kabinet moet nog voor de kerst komen met maatregelen die het midden- en kleinbedrijf ontlasten bij de verplichte loondoorbetaling bij ziekte. Daarnaast moet werken meer lonen. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer met het oog op de behandeling van de begroting van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Personeelstekort

De ondernemingsorganisaties stellen vast dat 26 procent van de ondernemers kampt met een personeelstekort, terwijl circa 1,1 miljoen mensen aan de slag willen of meer uren willen werken. Financieel loont dat echter vaak nauwelijks. Dat zou moeten worden verbeterd. Ook kan er meer werk worden gemaakt van bijscholing.

 

Gemeentelijk beleid

Arbeidsmarktinstrumenten en de dienstverlening aan werkgevers moeten landelijk meer worden gecoördineerd. Nu wordt het bijvoorbeeld werkgevers met werknemers uit verschillende woonplaatsen onnodig lastig gemaakt. Gemeenten moeten daarnaast mensen in de bijstand niet vrijstellen van de sollicitatieplicht, maar juist extra inzetten op begeleiding en opleiding. Dat kan onder meer in de vorm van werkstages en scholing on the job.

 

Seizoenswerk

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verder teleurgesteld in de uitwerking van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) voor sectoren met seizoenswerk of pieken in de productie. Zij worden ‘onnodig hard geraakt’. Tijdelijk werk wordt algauw 5 procent duurder. ‘Bepaald werk laat zich niet in een vast contract persen.’