Nieuwe regels voor Verantwoord Winkelen

25-03-2020

Winkel zoveel mogelijk alleen, pin of betaal mobiel, en houd 1,5 meter afstand. Met een nieuw protocol voor winkeliers en hun klanten willen VNO-NCW en MKB-Nederland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ervoor zorgen dat mensen zo verantwoord mogelijk hun aankopen kunnen doen, en winkelmedewerkers op een veilige manier kunnen werken. De maatregelen in het protocol zijn bedoeld om besmettingen met het coronavirus te voorkomen en de gevolgen van het virus te beperken.

 

Sectorspeficieke maatregelen

In aanvulling op alle goede initiatieven die in het land al worden genomen ondersteunt het protocol ondernemers om de regels op een eenduidige manier te communiceren. Daarnaast nemen winkeliers diverse sectorspecifieke maatregelen, zoals het invoeren van een deurbeleid. Het nieuwe protocol (met spelregels en de bijbehorende poster) wordt vanaf woensdag verspreid onder alle winkels in Nederland die open zijn.

 

Heldere instructies

De poster is gebaseerd op de RIVM-regels en wordt via alle brancheorganisaties verspreid om in de etalage en in de winkel op te hangen. De poster bevat heldere instructies die gelden voor alle detailhandelsactiviteiten en voor alle klanten. De instructies moeten winkeliers helpen om klanten eenvoudig te kunnen aanspreken als ze de regels niet naleven. Andersom kunnen klanten winkeliers of andere klanten aanspreken op de regels. Als er updates komen op deze afspraken worden die zo snel mogelijk gecommuniceerd.

 

Meer weten?

Zie bijgevoegd protocol en de bijbehorende postervarianten. Branches kunnen op basis van bijgevoegde formats hun eigen poster op maat maken, uitgaande van de spelregels.