‘Nederlandse ondernemers zijn in Indonesië broodnodig’

18-01-2017

Economische groei en gelijkheid, daar gaat het de Indonesische regering om. En Nederlandse ondernemers kunnen daaraan bijdragen. ‘Wij willen meer investeringen uit Nederland’, aldus coördinerend minister van Maritieme Zaken van Indonesië, Luhut Binsar Pandjaitan. Woensdag 18 januari hield hij een lezing bij VNO-NCW in Den Haag.

 

Het bezoek is een follow-up op de Nederlandse handelsmissie naar het Aziatische land van november vorig jaar. Toen reisden zo’n 115 bedrijven en kennisinstellingen in het kielzog van premier Mark Rutte en VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer naar Indonesië om de kansen daar te verkennen. ‘Tijdens onze reis naar Jakarta zei u dat de behoefte bestond om onze relatie te verstevigen’, zo verwelkomde De Boer de Indonesische minister in de Malietoren. ‘U vond dat we elkaar regelmatiger moesten zien. U bent een man die meteen de daad bij het woord voegt.’

 

Dure logistiek
De minister ziet graag meer Nederlandse ondernemers naar Indonesië komen om er bij te dragen aan economische ontwikkeling en stabiliteit. Het land kent bijvoorbeeld weinig diepe havens, die nodig zijn om de grootste zeeschepen toegang tot het land te bieden. Ook de sector transport en infrastructuur kent ruimte voor verbetering. Logistieke kosten maken circa 25 procent uit van het totale bruto binnenlands product. Andere gebieden waarbij Nederland volgens de minister kan helpen, zijn het kleiner maken van de plastic afvalberg en het verbeteren van de kwaliteit van het (technisch) onderwijs. ‘De aanwezigheid van Nederlandse ondernemers in Indonesië is broodnodig’, zei minister Pandjaitan.

 

Davos
Luhut Binsar Pandjaitan maakt een tussenstop in Nederland, voor hij later deze week verder reist naar het Zwitserse Davos. Daar is hij een van de sprekers op het World Economic Forum.