'Nederland moet koploper vrouwen aan de top worden'

09-03-2016

'Nederland moet koploper willen worden als het gaat om het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Dit draagt namelijk bij aan een sterk en innovatief bedrijfsleven', concludeerden minister Bussemaker, VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer en onder meer Annemarie Jorritsma van Vrouwen naar de Top gisteren tijdens het jaarlijkse Topontbijt op Internationale Vrouwendag.

Nieuwe benoemingen
De wil van het bedrijfsleven om vrouwelijk talent in Nederland optimaal in te zetten, en niet de vraag of er wel of geen wetgeving (vrouwenquotum) moet komen, werd gezien als de belangrijkste drijfveer om meer vrouwen naar topfuncties te krijgen. Het durven loslaten van vaste patronen bij nieuwe benoemingen vormt daarbij een belangrijke doorbraak, aldus de deelnemers van het Topontbijt.

Jorritsma: 'Quotum is treurig'
Annemarie Jorritsma, samen met Leo Houwen kwartiermaker van het project Vrouwen naar de Top, vindt dat het aantal vrouwen in de top te langzaam toeneemt. 'Ik zou een quotum heel treurig vinden. Het zou toch je eer te na moeten zijn als groot bedrijf', zegt ze in een interview met opinieblad Forum. 'Ik heb hier een lijstje in mijn tas van bedrijven die komend jaar vacatures krijgen in de top, die ga ik allemaal direct benaderen.' Vastberaden voegt Jorritsma daar aan toe: 'En geloof me, sommige mannen ga ik op hun kop slaan. Want het kan niet zo zijn dat je anno 2016 een top met alleen maar mannen hebt.'

Topontbijt 2016
Elk jaar op Internationale Vrouwendag wordt het Topontbijt georganiseerd. Dit jaar markeerde het Topontbijt de lancering van de coalitie tussen Talent naar de Top en VNO-NCW, die met de Stichting Topvrouwen het programma vrouwen naar de Top voortzetten en intensiveren.