'Nederland moet bij gamechanger blockchain vooraan zitten'

30-03-2017

‘Nederland haalt nog te weinig uit de uitstekende uitgangspositie die het heeft op ICT-gebied. We moeten niet meer experimenteren, maar implementeren en vooral slim samenwerken.’ Dat zei VNO-NCW voorzitter Hans de Boer vandaag in Den Haag bij de overhandiging van de Actieagenda van de Blockchain Coalitie aan Henk Kamp, demissionair minister van Economische Zaken. Kamp kreeg de Agenda uit handen van René Penning de Vries, boegbeeld van de Blockchain coalitie.

 

Koplopers

De Boer is blij met dit nieuwe publiek-private initiatief, dat de grootschalige uitrol van blockchaintechnologie in Nederland wil bevorderen. ‘Blockchain kan een echte gamechanger zijn. Nederland moet zorgen dat het ook daarin bij de internationale koplopers hoort.’ De technologie maakt het mogelijk om zonder tussenkomst van een derde instantie gegarandeerd correcte digitale transacties te doen. Grote netwerken van leveranciers en klanten kunnen zo bijvoorbeeld veilig en efficiënt onderling samenwerken.

 

Bitcoin

Blockchain werd bekend als het netwerk achter de digitale munt Bitcoin. ‘Het is een grondvestend en sturend mechanisme dat van grote invloed kan zijn op verschillende onderdelen en sectoren van onze economie’, aldus De Boer. ‘Dat kun je zien als een bedreiging, maar je kunt het ook benutten als een kans om daarmee grote stappen te zetten in de uitdagingen waar we als bedrijfsleven, maar ook als land, voor staan. Daarom is het zo goed dat zoveel partijen de handen ineen slaan om die kansen ook te pakken.’

 

Gecoördineerde aanpak

De Nationale Blockchain Coalitie is een initiatief van ruim twintig organisaties uit de logistieke-, energie- en financiële sector met overheden en kennisinstellingen. Het samenwerkingsverband verwacht grote en snelle veranderingen met blockchain, maar dat vraagt wel een gecoördineerde aanpak van uitdagingen van alle betrokken partijen. De vandaag gepresenteerde actieagenda richt zich onder meer op de ontwikkeling van zogenoemde digitale identiteiten die nodig zijn om als onderdeel van een blockchain transacties te kunnen verrichten, op het realiseren van de condities voor het benutten van de technologie (onder andere wetgeving) en op kennisontwikkeling.