‘Mogelijk oplossing voor seizoenbedrijf en werkmaatschappij’

14-04-2020

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat voor een aantal problemen rondom de NOW-regeling wordt gezocht naar oplossingen. Dat bleek vandaag in een overleg in de Tweede kamer met minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De ondernemingsorganisaties trokken eerder al aan de bel over de problemen die onder meer seizoenbedrijven en werkmaatschappijen ondervinden bij het aanvragen van loonkostenvergoeding uit de NOW.  

 

Concernproblematiek

In het overleg zegde de minister toe om te kijken of er oplossingen zijn te vinden voor de problematiek rondom de werkmaatschappijen. Nu komt het namelijk voor dat werkmaatschappijen niet in aanmerking komen voor de NOW (die tot 90 procent van de loonkosten kan vergoeden)  omdat de omzetdaling voor het gehele concern per saldo niet groter is dan 20 procent. Ondertussen ligt er wel een werkmaatschappij stil of heeft die te maken met veel omzetverlies.

 

Banen op de tocht

Juist bij grotere (mkb) bedrijven kunnen zo onbedoeld toch banen of vestigingen van bedrijven op de tocht komen te staan als gevolg van de coronacrisis. VNO-NCW en MKB-Nederland en veel brancheverenigingen hebben afgelopen weken aangedrongen op een oplossing voor dit probleem, dat onder meer speelt bij ondernemers in de bouw, de maakindustrie, de schoonmaak, de installatiebranche en bij garagebedrijven.

 

Seizoenbedrijven en flexkrachten

Ook voor seizoenbedrijven zegde de minister toe op zoek te gaan naar oplossingen buiten de NOW om. De loonkostenvergoeding uit de NOW wordt nu berekend op basis van de loonsom in januari en de omzet over het hele vorige jaar. Juist seizoenbedrijven in de horeca- of agrosector hebben in januari weinig of geen mensen in dienst en komen door die gemiddelde omzet in de knoei. Ook gaat de minister, zoals gevraagd door de Stichting van de Arbeid, op zoek naar oplossingen voor flexkrachten die buiten allerlei regelingen dreigen te vallen.