Mkb maakt werk van betere toegankelijkheid voor mensen met beperking

14-06-2018

Mode en horeca, webwinkels, zelfstandige supermarkten, evenementenmakers en andere mkb-branches gaan zich vanaf vandaag inzetten om hun bedrijven (beter) toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Daarvoor is in Utrecht het programma MKB Toegankelijk gelanceerd, dat ondernemers stimuleert en helpt om mogelijke drempels in hun bedrijf te slechten.

 

Minister De Jonge van VWS heeft daar de eerste actieplannen in ontvangst genomen die brancheorganisaties in samenwerking met VNO-NCW, MKB-Nederland, VWS en de Alliantie VN-Verdrag Handicap hebben opgesteld. Doel van het programma is om voor eind 2019 50.000 ondernemers te stimuleren ermee aan de slag te gaan.

 

15 procent van de bevolking

Nederland telt zo’n 2 miljoen mensen met een bepaalde handicap, dat is 15 procent van de bevolking. Zoals ook vermeld in het VN-Verdrag Handicap en de Wet gelijke behandeling, moeten zij zoveel mogelijk in staat zijn om zelfstandig aan de samenleving deel te nemen. Een beperking is pas echt een belemmering als bedrijven er geen rekening mee houden. Met dit programma willen VNO-NCW en MKB-Nederland ondernemers daarvan bewust maken én hen concreet helpen hun bedrijf toegankelijker te maken. Ze hoeven daarvoor niet zelf het wiel uit te vinden.

 

Mystery guests

Op landelijk niveau voorziet het programma in hulp aan brancheorganisaties om voor hun sector specifieke actieplannen op te stellen. Die behelzen gerichte voorlichting, tips en tools, best practices, checklists en trainingsmateriaal voor medewerkers. De eerste zeven Actieplannen Toegankelijkheid zijn vanochtend in Stadsbrasserie De Utrechter – een voorbeeldbedrijf als het gaat om toegankelijkheid – overhandigd aan minister Hugo de Jonge van VWS.

 

Op lokaal niveau organiseert komen er in samenwerking met gemeenten en ondernemersverenigingen pilots in winkel- en horecagebieden, waar onder meer met behulp van mystery guests in kaart wordt gebracht waar en hoe de toegankelijkheid in alle opzichten kan worden verbeterd. De eerste pilots gaan op korte termijn van start in Haarlem, Oude IJsselstreek en Westland.

Praktische informatie voor ondernemers wordt ook gedeeld via de nieuwe website www.mkbtoegankelijk.nl.

 

Minister De Jonge van VWS stuurt vandaag het kabinetsprogramma 'Onbeperkt Meedoen' naar de Tweede Kamer. De Vereniging Nederlandse Gemeenten presenteert vanmiddag een eigen plan met 25 kopgroep gemeenten, die vooroplopen bij het uitvoeren van het VN-Gehandicaptenverdrag.

 

Op de foto vlnr: minister Hugo de Jonge van VWS, directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland, Elaine Oldhoff van Thuiswinkel.org en Ron Beenen van Stichting Accessibility.