‘Meer samenwerking overheid en bedrijfsleven nodig tegen ondermijning’

14-11-2018

Ten minste 10 procent van het ondermijningsfonds van 100 miljoen euro moet worden gereserveerd voor publiek-private samenwerking tegen ondermijning. Dat stellen VNO-NCW en MKB-Nederland op de dag dat de Tweede Kamer een rondetafelgesprek houdt over de verwevenheid van onder- en bovenwereld. 

 

Niet opgewassen

Dat deel van het ondermijningsfonds kan worden gebruikt om ondermijning op bedrijventerreinen en in winkelgebieden en buitengebieden tegen te gaan, en de weerbaarheid van kwetsbare branches te versterken. Volgens de ondernemingsorganisaties is de overheid alleen niet opgewassen tegen de georganiseerde criminaliteit en moet er meer worden samengewerkt met het bedrijfsleven en andere partners. Dat gebeurt nu nog onvoldoende.

 

Drugsketen

Ondermijning heeft veelal te maken met de drugsindustrie. Bedrijven lopen op allerlei manieren het risico betrokken te raken bij criminele activiteiten in de drugsketen. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om het leveren van startkapitaal, een pand, materialen of vervoer. Het is moeilijk om erachter te komen of een potentiële klant criminele intenties heeft, onder meer door privacy- en andere regels, aldus de ondernemingsorganisaties.