‘Meer geld vrijmaken voor aanjagen circulaire economie’

26-03-2019

Het kabinet moet meer geld steken in het stimuleren van de circulaire economie. De investering zou enkele tientallen miljoenen euro per jaar moeten worden. Dat zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer dinsdag tijdens de GrondstoffenPoort in Nieuwspoort.

 

Private investeringen uitlokken

Met het geld van de overheid kunnen bedrijven veelbelovende businessconcepten versneld doorvoeren en onrendabele toppen opvangen. Het is de bedoeling dat deze publieke investering weer private investeringen uitlokt. VNO-NCW heeft onlangs met staatssecretaris Van Veldhoven afgesproken om met een ‘Versnellingshuis’ doorbraakprojecten op het gebied van chemische recycling van plastics, recycling van matrassen en het halen van nieuwe garens uit oud textiel te stimuleren.

 

Besparing in hele keten

Volgens De Boer is heet Nederlandse klimaatbeleid nu te veel gericht op de directe emissies. Daardoor blijft de beperking van de uitstoot in de gehéle keten dankzij recycling te veel buiten beschouwing. In plaats van een beloning voor de bespaarde CO2 elders in de keten worden bedrijven geconfronteerd met een Europese prijs voor hun uitstoot (ook voor de energie die nodig is om bijvoorbeeld plastic te recyclen). Daarbovenop komt straks een nationale CO2-heffing.