'Marker Wadden kunnen exportproduct worden'

24-09-2015

De aanleg van natuurgebied de Marker Wadden moet een 'uithangbord worden voor de rest van de wereld', zei VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer deze week bij de presentatie van de plannen. Volgens hem kan dit 'bouwen met de natuur'-project soortgelijke opdrachten opleveren in het buitenland, en is dat goed voor de Nederlandse economie. Daarom zou de aanleg moeten verankerd in een nieuw regeerakkoord.

Oranjegevoel
De Boer ziet de Marker Wadden ook als een project waar heel Nederland enthousiast over kan worden. 'We krijgen er weer een beetje het Oranjegevoel van. Zo van: wij kunnen nog wat in dit land.'

Vogelparadijs
De eerste fase, waarmee volgend jaar door baggeraar Boskalis wordt begonnen, bestaat uit de aanleg van een dijk die ruimte van 300 hectare moet scheppen voor het opspuiten van grond. Daar is 50 miljoen euro mee gemoeid. Aanleg van de totale archipel in het Markermeer gaat 300 miljoen euro kosten. De archipel moet leiden tot een vogelparadijs, maar wordt ook toegankelijk voor mensen.

Geen Markerwaard
Het Markermeer had moeten leiden tot de nieuwe polder Markerwaard, maar daar is naderhand van afgezien. Doordat het meer was afgesloten, kon er zich nauwelijks leven ontwikkelen. Daar moet met de Marker Wadden verandering in komen.