'Koersen op staal-deal met President Trump'

09-03-2018

VNO-NCW dringt erop aan dat de Europese Commissie de VS ertoe weet te bewegen om geen importtarieven op staal en aluminium uit Nederland en Europa te heffen. 'Trump speelt met vuur', zei Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, vandaag in Goedemorgen Nederland. 'Maar de ervaring leert dat hij gericht is op het sluiten van deals. En dat moet ook, want het gaat in Nederland om tienduizenden banen die op het spel staan hiermee.' Hij prees de inzet van Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Handel, die zich ook fel uitsprak tegen de maatregelen van Trump.

 

Haast

Er moet haast gemaakt worden, want Trump heeft aangegeven over twee weken te willen starten met de importtarieven. Staal zou met 25 procent belast worden en aluminium met 10 procent. Uitzonderingen worden gemaakt voor buurlanden Mexico en Canada. De Europese Unie moet aandringen op zo'n zelfde uitzonderingspositie, stelt VNO-NCW. Zeker omdat de VS al hebben aangegeven bereid te zijn een uitzondering te maken voor producten die onvoldoende in de VS worden gemaakt, net als producten van dezelfde of hogere kwaliteit. Amerikaanse bedrijven zijn sterk afhankelijk van Nederlands staal, dat onder meer in auto's en blikverpakkingen terecht komt.

 

Staal-deal

Zonder deal is het belangrijk dat de Europese Commissie maatregelen voorbereidt om de Europese staalindustrie te beschermen zodat staal van elders niet in Europa wordt gedumpt. Daar dringt ook Markus J. Beyrer, voorzitter van Business Europe, op aan. 'Europa moet hier een antwoord op hebben.'