‘Knokken voor familiebedrijven, bruisende steden en regio’s’

16-10-2017

'Het hart van het ondernemerschap in Nederland zijn de familiebedrijven en de Directeuren-grootaandeelhouders van die bedrijven. Er ligt een sterk regeerakkoord, maar nou net deze groep valt buiten de boot en gaat er als enige niet op vooruit. Dat kunnen we niet laten gebeuren.' Dat zei Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, afgelopen zondag onder meer bij omroep WNL.

 

Familiebedrijven zijn belangrijk

VNO-NCW heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor lastenverlichting voor burgers en bedrijven. 'Dit pakt erg goed uit in het nieuwe regeerakkoord. Alleen gaat onverwacht wel de belasting in Box 2 omhoog voor directeuren-grootaandeelhouders. Dat zijn meestal familiebedrijven,' aldus De Boer. 'Die mensen krijgen als enigen in Nederland niets extra’s. Wij gaan knokken voor deze ondernemers die voor veel werkgelegenheid zorgen.' Het hogere tarief in Box 2 kan ondernemers volgens VNO-NCW onder meer uit de BV-vorm jagen. 'Het is het verkeerde signaal aan deze belangrijke groep die tussen un ondernemersactiviteiten en het gezin een vennootschap plaatsen om de risico’s naar het gezin te verzachten.'

 

Pijnlijke btw-verhoging

In de uitzending van WNL sprak De Boer ook over de voor sommige ondernemers pijnlijke verhoging van het lage btw-tarief. 'Als je naar het hele regeerakkoord kijkt dan blijft er per saldo zo’n 6 miljard extra bestedingskracht over voor burgers en voor kleine IB-ondernemers.' Maar om te voorkomen dat de btw-verhoging bijvoorbeeld de horeca, middenstanders of de culturele sector te hard raakt pleit De Boer voor een slim pakket dat deze groepen ondernemers helpt om steden bruisend en (krimp)regio’s weer veel aantrekkelijker te maken. En om bijvoorbeeld te zorgen dat veel meer bestedingen van toeristen terecht komen in 'Nunen en Noordwijk' en niet alleen in de al overlopende binnensteden in de Randstad. 'Zo'n beleidspakket hebben VNO-NCW, LTO en MKB-Nederland uitgewerkt klaar liggen. Met gemeenten en bedrijven staan we in de startblokken om het uit te voeren. In combinatie met een aantal andere gerichte ingrepen kan dit veel van de btw-pijn ondervangen,' aldus De Boer bij WNL.