'Kamermeerderheid voor SER-plannen topvrouwen is goed teken'

03-12-2019

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt de plannen zoals werkgevers en werknemers die gemaakt hebben in de SER om te zorgen voor meer topvrouwen. 

Het recente SER-advies stelt onder meer een zogenoemd ingroeiquotum voor RvC-leden van beursgenoteerde bedrijven voor van 30 procent. Naast dit quotum gaan de belangrijkste grote ondernemingen van Nederland (zo'n 5.000) concrete en ambitieuze doelen stellen voor de top en de subtop die passen bij de omvang en het karakter van het bedrijf. Door daarbij ook ambities voor de subtop vast te leggen, vergroten bedrijven de eigen kweekvijver voor vrouwelijk talent.

 

Duitse aanpak kopiëren

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: ‘Wij hebben als VNO-NCW de afgelopen jaren veel stappen gezet om te zorgen voor meer topvrouwen met onder meer een speciale database en talloze netwerkevents. Toch moeten we constateren dat de groei van het aantal topvrouwen te langzaam gaat. Daarom hebben we in de SER voorgesteld om de aanpak die in Duitsland al langer met succes wordt gehanteerd te kopiëren. Het is goed dat hier nu ook een kamermeerderheid voor is en ik ga er vanuit dat het kabinet de voorstellen ook overneemt.'

 

Cultureel divers

In het SER-advies staan verder diverse maatregelen om te zorgen voor meer culturele diversiteit in bedrijven. De SER wijst er in het advies ook op dat er niet één maatregel is volledig gaat worden voor diversiteit in de breedste zin van het woord.