‘Intrekken nieuwe stikstofregels zorgt voor zoveelste impasse’

14-10-2019

VNO-NCW en MKB-Nederland betreuren het dat een aantal provincies de nieuwe beleidsregels voor stikstof na een week alweer heeft ingetrokken. Zij roepen de provincies op samen met het bedrijfsleven een oplossing te vinden voor deze nieuwe impasse.

 

Salderen

Aanleiding voor het intrekken zijn de protesten van boeren tegen de beleidsregels voor in- en extern salderen. Deze maken deel uit van het nieuwe beleidskader voor het verlenen van vergunningen. Met het intrekken van de salderingsregels vervalt het hele beleidskader. Dat betekent dat deze provincies niet meer vergunnen, ook niet voor bedrijfsactiviteiten die alleen tijdelijk of geen emissie met zich meebrengen.

 

Alleen feitelijke projecten

Extern salderen zou volgens de ondernemingsorganisaties op basis van de nieuwe beleidsregels eerder uitzondering dan regel zijn. Intern salderen is beperkt tot dat deel van de vergunning waar feitelijke installaties of gebouwen voor zijn gebouwd, en niet voor nog niet gerealiseerde projecten. Dat stuitte op protest van boeren.

 

Kleine stap

VNO-NCW en MKB-Nederland waren eerder juist te spreken over het vorige weer opstarten van de vergunningverlening voor projecten met alleen tijdelijke emissie. ‘Goed nieuws voor veel ondernemers, al is het maar een kleine stap in dit moeizame proces.’ Voor projecten met ‘verwaarloosbare’ emissie was dit echter nog geen oplossing.