Indonesische overheid: extra steun aan Nederlandse investeerders

23-11-2016

De Indonesische overheid gaat Nederlandse bedrijven die tegen problemen aanlopen bij nieuwe investeringen in het land extra steun geven. Die toezegging deden de heren Nasution (coördinerend minister van Economische Zaken van Indonesië) en Lembong (ceo van de Investment Board) tijdens een groot investeringsseminar, georganiseerd door VNO-NCW.

 

'Stuur me een sms'

De Investment Board, onder leiding van de voormalig minister Lembong, is er speciaal voor buitenlandse investeerders om ze te begeleiden bij het opzetten van nieuwe investeringsprojecten in Indonesië. Zijn land is op de 'doing business index' van de Wereldbank gestegen van plaats 106 naar plaats 91, aldus Lembong. 'Toch zijn de president en wij nog lang niet tevreden, want het moet nog veel beter.'
Indonesië heeft inmiddels een one-stop-shop voor investeerders en er is een taskforce voor bedrijven die tegen problemen met de Indonesische overheid aanlopen. 'Maar desnoods belt of appt u mij rechtstreeks of stuur me een sms, maar wij willen meer investeringen in onze economie en dan moeten eventuele problemen snel opgelost worden', zei Lembong na diverse vragen van Nederlandse bedrijven.

 

Grote investeringen nodig

'Grote investeringen in bijvoorbeeld havens en scheepsbouw zijn nodig in Indonesië. Wij hebben uw hulp en kennis daarbij nodig. Maar we moeten ook niet teveel praten en gewoon aan de slag', sprak coördinerend minister Pandjaitan van Maritieme Zaken de aanwezigen toe.
Afgesproken is dat Nederlandse ceo's, Indonesische bedrijven, als ook de beide overheden regelmatig -bijvoorbeeld jaarlijks- bijeenkomen. Enerzijds om de druk erop te houden en anderzijds om de voortgang, aan de hand van concrete issues, te bespreken.

 

Aanwezigen ceo-meeting

Een bilaterale ceo-meeting, zoals deze, wordt regelmatig georganiseerd tijdens handelsmissies. Aanwezig was een grote groep Nederlandse ceo's, een grote groep Indonesische bedrijven, de twee Indonesische ministers en hun ambtenaren, Hans de Boer en minister-president Rutte, minister Ploumen en minister Schultz-van Hagen.
Rutte wees de Indonesiërs erop dat Nederland de gateway to Europa is én blijft. En dat hem daar alles aan gelegen is. Nederland is nu de grootste exportbestemming voor Indonesische producten in Europa.

 

Lees ook de blog van Hans de Boer over de handelsmissie aan Indonesië