Hans de Boer vraagt met info-kaart aandacht voor gevolgen Brexit

13-12-2017

Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, heeft vanochtend in de Tweede Kamer de drie Brexit-rapporteurs van de Kamer een kaart aangeboden met de potentiële gevolgen van Brexit als er geen deal komt over de nieuwe handelsrelatie.

 

Ingewikkeldste deel Brexit

‘Nu er een eerste akkoord ligt over de ‘echtscheiding’ tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU kunnen de onderhandelingen over de toekomstige relatie beginnen’, zei De Boer tegen rapporteurs Anne Mulder (VVD), Kees Verhoeven (D66) en Pieter Omtzigt (CDA). ‘Dat is goed. Maar ook verreweg het ingewikkeldste deel van het uittredingsproces, zowel politiek als handelstechnisch.’

 

Funest

‘Wij bieden deze plaat aan de Tweede Kamer en de premier aan om ze er het hele komende jaar aan te herinneren hoe ingrijpend de gevolgen van een harde Brexit zullen zijn. Het internationale politieke proces heeft alle risico’s in zich dat het niet lukt en dat we alsnog in het ‘cliff edge scenario’ terecht komen. Juist voor handelsland Nederland is dat funest, ’ aldus De Boer.

 

Één verandermoment

Volgens de ondernemersvoorman is de tijd tot 1 april 2019 veel te kort om een volledig nieuw handelsakkoord inhoud te kunnen geven. Daarom pleiten VNO-NCW en MKB-Nederland voor een uitgebreide overgangsperiode waarin alles bij het oude blijft. In die tijd moet een nieuwe handelsdeal worden uitonderhandeld, zodat ondernemers straks maar één keer met veranderingen te maken krijgen.

 

Nieuwe informatiecampagne

Om dat ondernemers zich grote zorgen maken over Brexit, maar zich vaak nog nauwelijks voorbereiden op de eventuele gevolgen, beginnen VNO-NCW en MKB-Nederland later deze maand met een speciale informatiecampagne, inclusief een tweewekelijkse Brexit-nieuwsbrief en een checklist voor ondernemers om te starten met de Brexit-voorbereidingen.