Hans de Boer luidt met topbestuurders noodklok om aanwas topvrouwen

07-03-2019

Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, heeft vanochtend met het bestuur van de Stichting Topvrouwen en een aantal topbestuurders van grote bedrijven bij Euronext de ‘noodgong’ geluid. De groep vrouwen en mannen vindt dat de opmars van vrouwen naar de top van het bedrijfsleven sneller kan.

 

Topvrouwen niet op boardroomagenda

De toetreding van vrouwen tot de top van het bedrijfsleven staat op elke boardroomagenda, maar komt onvoldoende van de grond, vindt Marry de Gaay Fortman, voorzitter Stichting Topvrouwen. Zij vroeg daarom topbestuurders om samen met haar de noodgong te luiden. Deze bestuurders hebben volgens haar een voorbeeldfunctie omdat zij hun invloed hebben aangewend om het nut en de noodzaak van diversiteit op de boardroomagenda te krijgen én om deze kwestie maatschappelijk te agenderen.

 

Minister OCW evalueert in 2019

Een definitief eind aan de huidige 'vrijblijvendheid' ligt in het verschiet. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft aangekondigd in 2019 de balans op te maken en te bekijken of de inspanningen van topbestuurders en -toezichthouders voldoende zijn geweest. Zo niet, dan komen er in 2020 dwingende maatregelen om vrouwen in de top van het bedrijfsleven op te nemen.

 

Doorstroom versnellen

Hans de Boer en toenmalig minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap initieerden eind 2014 Topvrouwen.nl om de doorstroom van het aantal vrouwelijke bestuurders en commissarissen te versnellen. In 2016 lanceerden VNO-NCW en Talent naar de Top als vervolg hierop de Stichting Topvrouwen als drijvende kracht achter Topvrouwen.nl.

 

Video: Topvrouwen luiden noodklok