'Handelsakkoord van EU met Japan goed voor export en consumenten'

08-12-2017

Het is een goede zaak dat de twee grote handelsblokken Japan en de EU een handelsakkoord hebben gesloten, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Premier Shinzo Abe van Japan maakte de voltooiing van het akkoord vandaag bekend. Eurocommissaris Cecilia Malmström (Handel) had gisteren al laten weten dat een verdrag nabij was.

 

Importtarieven omlaag

Het handelsakkoord met Japan is belangrijk voor alle exporteurs die aan Japan leveren, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. De importtarieven aan de grens gaan omlaag en er komt minder gedoe, aldus beide organisaties. Nederlandse burgers profiteren op hun beurt van goedkopere producten uit Japan, verwachten zij. De onderhandelingen duurden meer dan vier jaar.

 

Kaasexport

Er was in juli al een politiek akkoord over het verdrag tussen de EU en Japan, maar beide partijen moesten nog een aantal plooien gladstrijken. Heikel punt was bijvoorbeeld de export van Europese kaas naar Japan. Beide kampen wilden het verdrag rond hebben vóór de G20-top eind volgend jaar in Argentinië. De regeringen van alle EU-lidstaten en het Europese Parlement moeten het handelsakkoord met Japan goedkeuren.