'Handelsakkoord Japan en EU goed voor export'

07-07-2017

Aan de vooravond van de G20 in Hamburg hebben de EU en Japan gisteren in Brussel een principeakkoord gesloten over een vrijhandelsakkoord. Dat moet er eind dit jaar definitief liggen. 'Het verdrag leidt tot groei van de export en zorgt voor meer banen in Nederland', aldus Evofenedex. VNO-NCW en MKB-Nederland onderschrijven dit: 'Dit handelsverdrag gaat de bureaucratie aan de grens stevig terugdringen'

 

Deze branches profiteren van het handelsverdrag met Japan

'Veel ondernemers gaan profiteren van lagere douanetarieven', aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. De importtarieven van bijna de gehele onderlinge handel, zo'n 99 procent, worden verlaagd. Volgens Evofenedex zullen vooral de auto-industrie en groente-, bloemen-, melk- en kaasproducenten profiteren van het handelsverdrag.

 

Europese productenbenamingen beter beschermd

Ook is afgesproken dat Japan 205 geografische aanduidingen van Europese producten gaat erkennen, waardoor productenbenamingen beter beschermd zijn en opgetreden kan worden tegen imitatieproducten. Het akkoord maakt het voor Europese ondernemers tevens mogelijk om mee te dingen in openbare aanbestedingen in Japan, iets dat tot voorheen niet mogelijk was.

 

Investeringsbescherming wel goed regelen

'Japan en Nederland hebben een lange handelsgeschiedenis, waardoor wij extra kunnen profiteren. Wel is het belangrijk dat de investeringsbescherming goed geregeld wordt', aldus de VNO-NCW en MKB-Nederland die verwachten dat de export naar Japan nog groter wordt. Momenteel werken ruim twee miljoen Nederlanders in de export. Samen verdienen zij een derde van het nationaal inkomen. De drie organisaties verwachten dat het aantal banen in de export zal toenemen.