'Goede voorstellen Juncker over handel en industrie in State of Union'

14-09-2017

'Dit is inderdaad hét moment om de Europese Unie verder te versterken', stellen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de speech die Jean-Claude Juncker woensdag hield in het Europees Parlement. De ondernemingsorganisaties zeggen blij te zijn met de sterke focus op handel en industriebeleid in de State of the Union van de voorzitter van Europese Commissie. Ook veel andere punten van Juncker sluiten volgens de ondernemingsorganisaties aan bij hun prioriteiten. Met name als het gaat om de noodzaak voor defensieversterking, betere buitengrenscontroles, de plannen voor de ontwikkeling van Afrika, versterking van de euro, en het belang van cybersecurity.

 

Nieuwe handelsakkoorden

Over handel zei Juncker dat iedere extra miljard aan export Europa 14.000 extra banen oplevert. Daarom moet Europa 'open for business' blijven en nieuwe handelsakkoorden sluiten, onder meer met Australië en Nieuw-Zeeland. Dat handel van enorme betekenis is voor de Europese Unie, onderschrijven VNO-NCW en MKB-Nederland van harte. Ook de opmerkingen van Juncker dat deze handel wel 'eerlijk' moet zijn en dat Europa daar niet naïef in moet opereren, ondersteunen zij.  

 

Samenhangend industriebeleid

VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het een succes dat de Europese Commissie in deze State of the Union het belang van een nieuw, samenhangend industriebeleid benadrukt. 'Europa moet een strategie hebben om in te spelen op de snelle technologische, economische en politieke veranderingen. Onze industrieën moeten de ruimte krijgen om zich snel aan te passen en te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.'