'Goed dat er overeenkomst is over Brexit. Niets is nog zeker'

14-11-2018

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het positief dat de Britse en Brusselse onderhandelaars een overeenkomst hebben over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Het is volgens beide organisaties een belangrijke eerste stap op weg naar een goede overgangsfase die moet leiden naar een uiteindelijke Brexit per 2021.

 

Britse parlement complicerende factor

De Britse premier May heeft inmiddels een akkoord van haar kabinet en nu volgt een goedkeuringstraject in het Britse parlement. Complicerende factor is dat daar veel weerstand is; ook vanuit May’s eigen partij. Daarnaast moeten alle andere EU-lidstaten eveneens akkoord gaan met het onderhandelingsresultaat. Er is, concluderen VNO-NCW en MKB-Nederland, dus geen enkele garantie dat het gisteren gesloten akkoord doorgaat.

 

Brits lidmaatschap douane-unie zou goed nieuws zijn

Het zou volgens VNO-NCW en MKB-Nederland goed nieuws zijn als de Britten (tijdelijk) lid blijven van de douane-unie als ze tijdens de overgangsfase geen akkoord bereiken over de toekomstige handelsrelatie. De organisaties hebben daar altijd voor gepleit en vinden dit een belangrijke stap. Tegelijkertijd lost een douane-unie niet alle grensproblemen op voor ondernemers, zeggen zij. Er blijven namelijk controles aan de grens op zaken als veiligheid, gezondheid en milieu.

 

'Bedrijven, bereid je toch voor op het ergste scenario' 

De beide ondernemingsorganisaties adviseren hun achterban onverminderd ‘hope for the best, prepare for the worst’. VNO-NCW en MKB-Nederland raden ondernemers dan ook aan hun bedrijfsvoering door te lichten op mogelijke gevolgen van Brexit, bijvoorbeeld met de brexit impact scan en www.hulpbijbrexit.nl.

 

Brexit-nieuwsbrief

Hou alle Brexit-ontwikkelingen in de gaten met de tweewekelijkse Brexit-nieuwsbrief van VNO-NCW en MKB-Nederland en de Rijksoverheid. Meld je nu aan. (Net voor de berichtgeving over dit akkoord verscheen gisteren deze editie.)