‘Gevolgen coronavirus nog maanden voelbaar voor bedrijfsleven’

12-02-2020

De gevolgen van het coronavirus zullen nog maanden voelbaar blijven. Dat bleek tijdens een  bijeenkomst van VNO-NCW, MKB-Nederland, evofenedex en FME met zo’n 100 ondernemers. Zelfs als de verspreiding van het virus op korte termijn wordt gestopt, zullen de problemen in het transport en de productie nog maanden na-ijlen.

 

Capaciteitstekort

Duidelijk werd meer dat er een schaarste aan containers aan het ontstaan is: volle containers blijven op de kades staan in China omdat medewerkers die ze uitladen nog thuis zitten of omdat er geen vergunningen zijn voor het vervoer van en naar fabrieken. Ook blijken er er nu al grote capaciteitstekorten voor luchtvracht door de uitval van vluchten.  En in het zeetransport heeft de eerste rederij al een boekingstop afgekondigd op de lijn Rotterdam – China voor maart. Andere rederijen volgen mogelijk dit voorbeeld. De inschatting is dat de capaciteitsproblemen de tarieven in luchtvracht en zeetransport zullen opdrijven.

 

Fabrieken opstarten

Sommige fabrieken in China worden inmiddels opgestart. Maar door beperkende maatregelen gaat dit langzaam. Nederlandse ondernemers in China meldden dat de Chinese overheid de pijn bij lokale bedrijven met maatregelen probeert te verzachten. Nederlandse bedrijven in China leveren een bijdrage met het verstrekken van onder andere medische disposables en apparatuur.

 

Meldpunt

Tijdens de bijeenkomst werden de aanwezige ondernemers geïnformeerd over de laatste stand van zaken rond het virus zelf en de (besmettings)risico’s, het geldende reisadvies en andere praktische punten. FME heeft een meldpunt ingesteld waar ondernemers met vragen en problemen terecht kunnen. Op de websites van VNO-NCW en MKB-Nederland komt een overzicht van alle organisaties en instanties waar ondernemers voor specifieke zaken kunnen aankloppen.