‘Geen ‘silver bullet’ voor herstel vertrouwen in accountancy’

30-01-2020

Bij maatregelen om het vertrouwen in de accountantssector te herstellen, moet goed worden gekeken naar het internationale speelveld, het investerings- en vestigingsklimaat, de administratieve lasten en de aantrekkelijkheid van het accountantsvak. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een eerste reactie op het advies van de Commissie Toekomst Acountancysector.

 

Combinatie van maatregelen

De commissie stelt volgens de ondernemingsorganisaties terecht dat er niet een enkele ‘silver bullet’ is voor het probleem van de achterblijvende kwaliteit van de accountantscontrole. Het gaat om een combinatie van maatregelen. ‘Accountants maken deel uit van een complexe keten. Incidenten zullen zich altijd voordoen.’

 

Kwartiermaker

De commissie adviseert het kabinet onder meer om een onafhankelijke kwartiermaker te benoemen voor het invoeren van aanbevelingen de komende twee jaar. Die kwartiermaker moet er ook voor waken dat er, bij aanhoudende maatschappelijke onvrede, steeds nieuwe maatregelen worden genomen, in de hoop dat die het probleem dan wél oplossen. Het kabinet zal naar verwachting uiterlijk eind maart reageren op de aanbevelingen van de commissie.