‘Geen broodjeaapverhalen over CETA’

06-07-2017

'Ondernemers en overheden moeten actiever het gesprek aangaan over het belang van handelsverdragen. Maar tegen broodjeaapverhalen moeten we ons met hand en tand blijven verzetten.' Dat zei Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, vandaag bij een voorlichtingsbijeenkomst met ondernemers over het handelsverdrag met Canada (CETA).

 

Black box

Volgens De Boer worden 'mensen soms bang gemaakt met chloorkippen en verhalen over bedrijven die de wereld willen overnemen. Ik ben de eerste om toe te geven dat handelsverdragen te lang een black box zijn geweest. We moeten er op uit en NGO’s en andere partijen actiever betrekken. Maar het ronduit bang maken van mensen mag nooit de bedoeling zijn', aldus De Boer, die er op wees dat ondernemingsorganisaties zich actief in de discussie zullen mengen bij een mogelijk referendum over CETA. 

 

Meerderheid Nederlanders genuanceerd

Uit onderzoek van IPSOS in opdracht van Foodwatch blijkt dat Nederlanders ondanks sommige onheilsberichten genuanceerd kijken naar Handelsverdragen. ‘Mensen prikken er dus gelukkig doorheen’ aldus De Boer. Een ruime meerderheid van de Nederlanders - 7 op de 10 - is over het algemeen voorstander van het sluiten van dergelijke verdragen. Van de kenners van CETA is een meerderheid - 2 op de 3 - positief over het handelsverdrag.

 

Hoge standaarden

Handelsverdragen zijn daarbij volgens de voorzitter van VNO-NCW niet alleen belangrijk voor Nederland als handelsland. ‘Ook de sociale component mag niet vergeten worden. Juist sterke handelsblokken als Canada en Europa, met hoge standaarden, kunnen een bodem in de wereldmarkt leggen met goede afspraken, waardoor we een race naar de top creëren in plaats van naar de bodem met gedumpt Chinees staal en andere kwalijke zaken. Als we met een vergelijkbaar land als Canada al geen akkoord kunnen sluiten met wie dan wel?’   

 

CETA-verdrag

Het nieuwe CETA-handelsverdrag met Canada treedt waarschijnlijk deze zomer al gedeeltelijk in werking. Hierdoor worden 98 procent van de importheffingen verlaagd of afgeschaft en wordt handel makkelijker. Ook krijgen Europese bedrijven bijvoorbeeld toegang tot Canadese overheidsaanbestedingen. In totaal zal het handelsverdrag met Canada voor Nederland naar schatting 1,2 miljard euro extra per jaar opleveren.