'Europese Unie moet ferm reageren op Amerikaanse importheffingen'

02-03-2018

De Europese Unie moet ferm reageren op Amerikaanse importheffingen op aluminium en staal, zegt VNO-NCW. De onderbouwing van de VS dat het gaat om de staatsveiligheid raakt kant noch wal, aldus de ondernemingsorganisatie. Volgens haar is het probleem de sterk verouderde Amerikaanse industrie die nu tegen alle internationale regels in op voorsprong wordt gezet. De organisatie schaart zich achter de Europese Commissie die heeft aangekondigd de eigen industrie te beschermen.

 

Wereldwijde handelsoorlog

Het US Department of Commerce heeft Trump geadviseerd op basis van nationale veiligheid maatregelen te nemen tegen staal- en aluminiumimport. Er zijn drie alternatieven voorgesteld waaruit de president de meest drastische heeft gekozen: een tarief van 25 procent op alle staalimport en voor aluminium 10 procent. De VS-actie is evident incompatibel met de WTO, zegt VNO-NCW, die bang is dat de Amerikanen een wereldwijde handelsoorlog in gang zetten.

 

Protectionisme

Volgens VNO-NCW is de staatsveiligheid is er bij de haren bijgesleept door de VS. Het betreft hier een ordinaire protectionistische maatregel, vindt de organisatie. De Amerikaanse staalindustrie vraagt elk decennium wel om bescherming. Volgens VNO-NCW is dat omdat de sector verouderd is en niet wil herstructureren, iets dat Europese bedrijven wel doen.

 

Reactie China

De actie van de VS is eigenlijk gericht tegen Chinese import, maar raakt in de praktijk vooral Canada en de EU. VNO-NCW verwacht dat China zeker tegenmaatregelen zal treffen en harder de Europese markt gaat bewerken. Daarom is zij blij met de ferme taal van de Europese Commissie, die zowel de VS als China adresseert.

 

Schade en williekeur

De ondernemingsorganisatie erkent dat ook de Europese bedrijven last ondervinden van EU-sancties omdat cruciale import dan duurder wordt. VNO-NCW vindt desondanks dat de EU hard moet reageren op Amerikaanse maatregelen. Niet alleen omdat die schade voor de EU opleveren, maar ook omdat ze door de schijn van willekeur het handelssysteem bedreigen.