‘Eerlijke loonstrook maakt werkenden bewust van kosten zorg’

06-11-2018

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn voorstander van een ‘eerlijke loonstrook’ waarop te zien is wat de totale loonkosten van een werkgever zijn, welke premies (zorg, pensioen, sociale zekerheid) en belastingen daarvan worden betaald, en wat de werknemer dan netto verdient. Dat schrijven de ondernemingsorganisaties in een brief aan minister Bruins van Medische Zorg. D66 en de VVD hebben eerder een motie ingediend om tot zo’n eerlijke loonstrook te komen.

 

Werkgevers betalen 17 miljard

Een eerlijke loonstrook maakt werkenden meer bewust van de kosten van de zorg. Zij kunnen dan immers zien dat werkgevers tot 300 euro per maand per werknemer aan inkomensafhankelijke zorgpremie betalen. In totaal brengen werkgevers zo 17 miljard euro per jaar op.

 

Besteedbaar inkomen

Stijgende zorgpremies raken werkgevers en werknemers direct, omdat zij enerzijds het grootste deel van de zorgkosten financieren, en werkenden anderzijds het minst gebruikmaken van de zorg. Oplopende zorgpremies zijn volgens het Centraal Planbureau ook één van de redenen waarom het besteedbaar inkomen van werkenden achterblijft in de portemonnee.

 

Betaalbaarheid onder druk

De zorgkosten bedragen gemiddeld zo’n 5250 euro per volwassen Nederlander per jaar. Door de stijgende zorgpremies komt de betaalbaarheid van de zorg steeds meer onder druk te staan. De stijging van de zorgpremies leidt ook tot meer herverdeling van jong naar oud en van midden- en hoge inkomens naar lage. Als dat zo doorgaat, wordt de solidariteit in de zorg, die al afneemt, verder ondergraven, aldus de ondernemingsorganisaties.