'Eerder in gesprek over langer doorwerken tot pensioen'

31-10-2017

Werkgevers en werknemers moeten tijdig met elkaar in gesprek over duurzame inzetbaarheid tot de AOW-leeftijd. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op een enquête van Wijzer in Geldzaken in het kader van de Pensioen3daagse. Die is dinsdag van start gegaan.

 

Nog wennen

Volgens de enquête onder 55-plussers verwacht driekwart van hen dat de werkgever het mogelijk maakt om door te werken tot aan de pensioenleeftijd. Nog geen kwart praat met de werkgever over invulling van het werk en duurzame inzetbaarheid. 'We moeten met elkaar nog wennen aan een leven lang leren', zeggen de ondernemingsorganisaties. 'Gezien ontwikkelingen als de digitalisering wordt dat wel enorm belangrijk.'

 

Minder belastend werk

Oplossingen voor oudere werknemers kunnen een andere functie of minder belastend werk zijn, of de inzet van hulpmiddelen. Werknemers kunnen aan hun inzetbaarheid werken door gezond te leven en zich zo nodig te laten bij- of omscholen. Werknemers die aan het einde van hun loopbaan zijn, voelen weinig voor dat laatste, blijkt uit het onderzoek.

 

Inzicht in pensioen

VNO-NCW en MKB-Nederland stellen dat inzicht in de financiële pensioensituatie ook van belang is. Werknemers die nu richting hun pensioen gaan, hebben vaak goede mogelijkheden om eerder te stoppen of om met deeltijdpensioen te gaan. Alleen realiseren zij zich dit niet.