'Cybersecurity essentieel om kansen van digitalisering te benutten'

31-03-2017

VNO-NCW schaart zich achter de oproep van grote bedrijven aan het toekomstige kabinet om veel meer geld en aandacht te besteden aan cybersecurity. Herna Verhagen, bestuursvoorzitter van PostNL, heeft informateur Edith Schippers en de onderhandelende partijleiders een brief gestuurd met concrete voorstellen om deze digitale dreiging te lijf te gaan.

 

Actieprogramma

Als we de economische en maatschappelijke kansen van digitalisering willen benutten, is een goede cybersecurity essentieel, stelt ook VNO-NCW. Verhagen pleit volgens de ondernemingsorganisatie terecht voor een actieprogramma en investeringen. Verder zou politieke sturing via een onderraad voor digitalisering een pre zijn. De overheid moet het goede voorbeeld geven, vindt de ondernemingsorganisatie. Tot slot moeten digitale vaardigheden moeten ook in het onderwijs meer aandacht krijgen.

 

Hulp op maat

Verhagen brengt in haar brief onder de aandacht dat cybercrime jaarlijks 10 miljard euro kost. VNO-NCW en MKB-Nederland pleitten onlangs voor een Digital Trust Centre, waar bedrijven terecht kunnen met meldingen van dreigingen, vragen en voor advies. De brief van Herna Verhagen is ook ondertekend door onder meer de bestuursvoorzitters van KPN, Eneco, Schiphol, Rabobank en Bol.com.